BOKTIPPEN

Martina och Josefins böcker och boktips.

Nya böcker i bokhyllan

I början av förra veckan beställde jag böcker från Bokus.com, en riktigt bra sida för er bokläsare. Det är bra priser och det finns ett stort utbud av både svenska och engelska böcker. Om jag inte minns fel så har de böcker på alla slags möjliga språk. Det är bara att söka. Men i alla fall köpte jag tre ungdomspocket som jag länge velat läsa.
Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo. Airhead av Meg Cabot. Cirkeln av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren.
            
Det ska bli intressant att läsa dessa böcker och återgå på svenska en sväng efter att ha läst på engelska en tid nu. Cirkeln har jag länge velat läsa eftersom jag har hört mycket blandat om den. Av Lisa Bjärbo har jag redan läst en bok av och den var faktiskt helt okej, så vi får se hur Allt jag säger är sant är. Airhead har jag lite blandade känslor inför. Många säger att Meg Cabot är en bra författare så det ska bli spännande att skapa sin egen uppfattning om henne.
 
Har du läst någon av dessa böcker? Vad tyckte du i sånna fall? Dela gärna era tankar och åsikter om de böcker vi lägger upp och dela gärna era tips med oss också.
 
Ha en bra sommar
 
Martina

The Red Pyramid

är en bok som jag precis har avslutat. Den ingår i triologin The Kane Chronicles och är skriven av Rick Riordan som också har skrivit Percy Jackson-serien.
The Red Pyramid handlar om de två syskonen Carter och Sadie Kane. De lever två helt skillda liv, Carter reser runt med deras pappa som är en arkeolog/professor i Egyptisk historia och sånt där. Sadie lever med sina morföräldrar i London efter deras mammas död. Carter och deras pappa Julius kommer till London för att hälsa på Sadie och de åker då till det Brittiska Museet för att Julius vill undersöka the Rosetta Stone men något går fel och deras pappa försvinner och med det har han släppt ut de egyptiska gudarna där ibland den onda guden Set. Sadie och Carter måste rädda sin pappa samtidigt som de måste stoppa Set från att förgöra världen.
Det var en kort sammanfattning av vad denna bok handlade om. Jag tyckte att den här boken var bra. Det jag fastnade mest för i den här boken var sättet den var skriven på. Man får verkligen lära känna karaktärerna Sadie och Carter och man får följa deras utveckling som personer och hur deras relation till varandra utvecklas. Samtidigt som det är spännande genom den största delen av boken är det blandat med en stor del humor. Jag skrattade högt många gånger kan jag säga. Dessutom får man lära sig en hel del om den egyptiska historian som kanske inte är lika välkänd som den grekiska, i alla fall inte hos mig. Jag läste denna på engelska, jag vet inte om den har kommit ut på svenska än, men den är helt klart läsvärd.
                                   
 
 
Martina

Vampyrer & Varulvar á la Josefin

Ser nu att min kära vän Martina lagt upp ett inlägg om vampyrer och varulvar… då kan jag självklart inte låta bli att flika in med lite egna kommentarer och tips!

House of night

Detta är en serie jag har följt slaviskt! Jag läste de första 4 böckerna på svenska och sen bytte jag till engelska för jag orkade inte vänta på att översättningarna skulle bli klara för författaren lyckas alltid göra så kallade ”cliff hangers” då man bara vill veta vad som händer sen. Författaren lyckas hålla karaktärerna intressanta och det kommer oväntade händelser vilket jag tycker är mycket viktigt. Språket är enkelt och ungdomligt. Tycker ni om vampyrer så är denna en serie som ni bara måste läsa. Varnar dock er som är som Martina och blir less efter ett tag att detta är en mycket lång serie 10 böcker har kommit ut och en 11 är på väg.

Vampire academy - Richelle Mead

När man pratar om House of Night så går det inte att undvika att nämna Vampire Academy. Detta är en serie som påminner om House of Night på många sätt men ändå har sin egen stil. Den handlar om vampyrer i en skolmiljö men här finns halvvampyrer vars uppgift är att skydda ”renrasiga” vampyrer från de vampyrer som gett in för törsten och dödat människor. Denna serie rekommenderas för er som vill läsa en kortare serie än house of night men ändå få action, kärlek och vänskap serverat på silverfat. Trots att House of Night är en underbar serie så föredrar jag nog ändå Vampire Academy av någon anledning så jag skulle rekommendera er att läsa den först och sen läsa house of night om ni tycker om Vampire Academy.

     (detta är inte alla böcker i serien)

Glashuset - Rachel Cane

Denna bok handlar om Claire som bara vill läsa på ett bra universitet men istället hamnar hon i ett litet samhälle som är kontrollerat av vampyrer. Detta är vad jag brukar kalla en ”läsvänlig” bok. Inga större överraskningar och man behöver inte fundera allt för mycket. Språket är enkelt och lätt att följa. Det är en bra bok och rekommenderar det som en bok då man bara vill läsa utan att veta riktigt vad man vill läsa. Inte en toppen bok men helt klart läsvärd.

Blod & choklad

Detta är en bok som jag skulle placera i den övre delen av ”läsvänligt” jag plöjde just denna bok på en dag och jag tycker den va bra men för kort och lite för enkel i handling och inga stora ”oj detta väntade jag mig inte”. Men helt klart en läsvärd bok för dig som tycker om att läsa fantasy och vill ha något lättläst.

The mortal instruments - Cassandra Clare

Ahhhh!!! Detta är också en serie som jag har följt slaviskt. Det är en underbar serie även om jag blev en aning besviken på grund av att jag kunde förutse vissa saker men de första böckerna är väldigt bra. Jag har läst även de här böckerna på engelska. Men detta är en serie som har allt vampyrer, magiker, varulvar, änglar… japp den har allt bara att börja läsa och kastas in i en värld av äventyr och magi!

 

 

 

Josefin

 

Fifty Shades of Grey (E.L James)

Detta är en bok som varit mycket omtalad i media och inte minst bland mina bokläsande vänner. Jag fick höra att jag inte alls behövde läsa den och att jag verkligen MÅSTE läsa den. Till slut bestämde jag mig för att skaffa en egen uppfattning och jag har nu läst hela trilogin på engelska. Måste säga att jag har lite blandade åsikter om böckerna. Första boken tycker jag väl var helt okej trots att jag inte brukar läsa den här sortens böcker utan brukar hålla mig till fantasy. Men som sagt var den helt okej och det var skönt med ett avbrott från alla fantasy böcker. Men när man börjar läsa den andra boken och inser att det i stort sätt är samma saker som händer och det inte finns allt för mycket variation så blev jag mycket besviken. Det enda som fick mig att läsa ut böckerna var huvudkaraktärernas personliga utveckling, inte just det erotiska som ska vara huvudattraktionen i denna bok. Så jag skulle säga att första boken är läsvärd men de andra två böckerna är på gränsen till icke läsvärda. Men för att sammanfatta så var det ett trevligt avbrott från mina ”vanliga” böcker och huvudkaraktärernas utveckling var väldigt intressant och utan att avslöja för mycket så får man en mycket uppskattad (igen enligt mig) godbit då man läst ut den sista boken.

Josefin